woensdag 27 augustus 2008

Voor Ramon

We hadden het laatst toch over het verschil tussen regelafstand en interlinie?

De engelse term voor interlinie is leading (spreek uit: ledding) naar het streepje lood dat tussen het zetsel werd geplaatst om afstand tussen regels te plaatsen. De vertaling hiervoor in het Nederlands is inderdaad interlinie.
Regelafstand wordt gemeten in punten als de afstand van een basislijn tot de eerstvolgende basislijn.


Onderstaande afbeelding maakt het duidelijk.


Freshpats, fucking saai.

9 opmerkingen:

Steven zei

Gaap. -1

Anoniem zei

vette shit. gaan we zo wel discusieren over de ligaturen en het grijsgehalte van verschillende letters? en, uiteraard, wil ik graag dat er een symposium wordt gehouden over medieval cijfers en tabelcijfers.

Zebra zei

Blijf even wachten voor een betoog van 23 pagina's over het gebruik van schreven bij tussenkopjes..

Ramphastos Toco zei

...Bedankt Lex.
Nu kan ik weer rustig slapen.

Anoniem zei

Ok, ok, dat vergeet ik nooit meer. Bedankt dude.

Anoniem zei

Ja oke. Maar hoe verhoudt interlinie zich dan toch interpunctie?

Zebra zei

Interpunctie is het gebruik van leestekens (punten, komma's enz.) in een tekst. De benaming interpunctie stamt uit de zestiende eeuw en is afgeleid uit het Latijn (inter = tussen; punctus = punt). Aanvankelijk gaf ze de manier aan, waarop in het Hebreeuws de klinkers werden aangeduid. In het Hebreeuws worden alleen de medeklinkers geschreven, de waarde van de klinkers wordt aangegeven door puntjes onder de medeklinkers. Pas tussen 1650 en 1750 evolueert de betekenis van het woord 'interpunctie' naar zijn huidige waarde.

Enerzijds dienen leestekens de lezer of de publieke spreker als hulptekens bij zijn lezing. Maar anderzijds hebben de tekens echter ook (vooral?) een syntactische functie en in dit opzicht is hun gebruik minder arbitrair.

Anoniem zei

Leve Wiki!

Maar dat was de vraag natuurlijk niet...

Ramphastos Toco zei

@michel: Interlinie verhoudt zich doorgaans tot interpunctie als een tang zich tot een varken verhoudt. Mocht er echter sprake zijn van een bovengemiddeld (danwel buitensporig) grote interpunctie, dan zou dat een vergrote interlinie tot gevolg kunnen hebben om de leesbaarheid te kunnen garanderen.
Met andere woorden: Als er een enorm leesteken in je zin (als je nog geen zin hebt, moet je eerst zin maken) staat kun je door het bijstellen van de interlinie zorgen dat je geen stokletter overlapt.
Ik hoop dat ik je vraag naar tevredenheid heb kunnen beantwoorden.
Freshpats. De klant is immers koning.